Rouw kan een grote impact hebben op iemands leven. Je leven kan helemaal op de kop staan, soms zonder dat je er erg in hebt dat het met rouw te maken heeft. Want naast het verlies van een dierbare zijn er nog vele andere vormen van rouw. Rouw komt je tegen bij het verlies van je baan, je huis, je geliefde door scheiding, maar ook je gezondheid. Het is zelfs mogelijk dat je al klein kind een verlies hebt doorgemaakt die je niet letterlijk ervaren hebt, maar op latere leeftijd wel problemen van ondervind. Ieder mens gaat op een andere manier om met zijn of haar verlies. Sommigen krijgen hun leven snel weer op de regel, anderen blijven langer met het verliesgevoel rondlopen. Mocht je vast lopen in het verlies en heb je geen idee of je überhaupt wel op de goede weg bent, dan is rouwbegeleiding misschien iets wat bij je past.

 Tijdens de rouwbegeleiding gaan we onderzoeken waar je als persoon in vast loopt, wat wel werkt of heeft gewerkt en nu niet meer. Tevens is het soms prettiger om het je handen te werken dan te praten over het verlies. Door op een creatieve manier bezig te zijn, krijgt het verlies een beeld. Door met elkaar over het gemaakte beeld te praten kom je dichter bij de impact van de rouw.

 Je kunt op verschillende manieren creatief met je verlies bezig te zijn. Tekenen, schilderen, fotocollages maken, maar dit kan ook door middel van een bloemwerk. We kunnen objecten maken die een langere levensduur hebben of waar je opnieuw bloemen aan kan toevoegen. Deze objecten komen altijd tot stand door er samen met elkaar over te hebben.

 Het object wat je op deze afbeelding ziet is een voorbeeld van het in beeld brengen van een verlies. In een gesprek bleek dat de cliënt tijdens haar jeugd een groot verlies had meegemaakt. Dit verlies had een behoorlijke impact, die haar op sommige momenten nog overschaduwde. Door haar de opdracht te geven om haar verlies in beeld te brengen, bleek dat het haar ook veel heeft gebracht. De wijze en keuzes die de cliënt in haar leven gemaakt had kon ze door dit beeld zelf terug koppelen aan het verlies. Ze had er nooit bij stil gestaan, het verlies blijft, maar heeft nu een mooie plek gekregen. Een prachtig voorbeeld van een object met veel waarde.